Wat is orthomoleculaire therapie nou echt?

Ik krijg vaak de vraag wat nou precies orthomoleculaire therapie inhoudt. Orto moleculair watt? Je zal vast het woord niet in één keer goed uitspreken omdat het een relatief ‘nieuw’ begrip is. Als ik Wikipedia mag geloven beschrijft onderstaand artikel wat orthomoleculair inhoudt: ”Een orthomoleculaire behandelwijze is een alternatieve behandelwijze die zich richt op het uitbouwen en behouden van een optimale gezondheid door voeding en het gebruik van supplementen. Het is bovendien niet zonder gevaren.” ”Orthomoleculaire behandelwijzen dateren uit de jaren 50. De psychiaters Abram Hoffer en Humphry Osmond behandelden hun schizofrene patiënten met hoge doses nicotinezuur en vitamine C, uitgaande van de hypothese dat bij schizofrenie adrenaline abnormaal wordt omgezet in adrenochroom, een endogeen geproduceerde hallucinogene stof die verantwoordelijk zou zijn voor de symptomen. Hoge doses van genoemde vitamines zouden de biochemische reacties weer de goede kant op moeten richten, een therapievorm die vanwege de hoge doseringen vitamines al snel “megavitaminetherapie” werd genoemd. In 1968 introduceerde Linus Pauling, geïnspireerd door het werk van Hoffer en Osmond, de term “orthomoleculair” in het tijdschrift Science. Pauling besprak in het artikel de biochemische basis van megavitaminetherapie in de psychiatrie en gaf het de volgende definitie: “Orthomoleculaire psychiatrische behandeling is het behandelen van psychische aandoeningen door het verschaffen van optimale moleculaire concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn. Enige tijd na publicatie van dit artikel werd de definitie verbreed naar het hele organisme en naar ziekten in zijn algemeenheid: “de behandeling van ziekten in zijn algemeenheid door het verschaffen van een optimale moleculaire omgeving voor het lichaam” Ook werd het instrumentarium uitgebreid met andere vitamines en voedingsstoffen. In 1972 werd vervolgens de “Academy of Orthomolecular Psychiatry” opgericht.” ”Al in de jaren 70 constateerde een werkgroep van de American Psychiatric Association dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat toepassing van hoge doses vitamines een verbetering van het ziektebeeld geeft Ook sindsdien is dat bewijs niet gevonden.” Dit klopt niet! In de jaren 50 waren er namelijk niet de nauwkeurige onderzoeksmethoden via bloed, speeksel, urine of feces als wat er nu is. Er waren toen überhaupt geen orthomoleculair therapeuten die werkten met deze onderzoeken. De onderzoeken zijn namelijk allemaal evidence based. Op basis daarvan kan precies worden gekeken wat iemand nodig heeft. En niet alleen qua vitaminen- en mineralen maar juist via een bijpassende leefstijl wat voor ieder mens verschillend is. Zo weet je nauwkeurig wat bij jou past en is orthomoleculaire therapie ook juist preventief naar de toekomst toe om klachten- en ziekten te voorkomen. We weten allemaal dat gezond leven een belangrijke rol speelt in het ouderdomsproces MAAR als je weet wat jouw lichaam nodig heeft of juist tekort heeft kan je ervoor zorgen dat je het ouderdomsproces zoveel mogelijk vertraagd. Wil je hier meer over weten? Boek dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in via: info@mind-your-health.nl of bel naar 06 306 84 822.
×