Behandeling darmen

De darm is de basis van ons hele systeem en daarom begint onze gezondheid in de darm.

Al meer dan 2000 jaar geleden beweerde de Griekse arts Hippocrates dat alle ziekten in de darmen beginnen. Nu weten we, dankzij veel onderzoek, dat dit klopt.

Een gezonde spijsvertering is de bron van je gezondheid. Is je spijsvertering in balans, dan haal je er energie, mentale veerkracht en kracht uit. Zo zit jij lekker in je vel en functioneer je goed. Maar zijn je darmen uit balans? Dan kunnen er verschillende klachten- en ziektes ontstaan. In onze darmen komt alles samen namelijk. Zelfs hormonen zijn hier afhankelijk van!

De darm is niet alleen verantwoordelijk voor het verteren van voeding en het opnemen van voedingsstoffen. 80% van het immuunsysteem bevindt zich in de darm. De darmen spelen dus ook een onmisbare rol bij het buiten houden van ziekteverwekkers. Dat is ook niet zo gek want met de voeding komen bacteriën en virussen in je darm terecht. Je kan de darmen dus eigenlijk zien als de naar binnen gekeerde buitenwereld.

Invloed van de darmen
De darmen hebben ook invloed op hoe je je voelt. Via de hersen-darm as hebben stress en emoties invloed op je darm, en omgekeerd heeft je darm invloed op je stemming en mentale gezondheid.

Ik krijg vaak te horen dat er al preventief probiotica wordt genomen om de darmen te ondersteunen.
Ik raad dit niet aan. Omdat je niet weet hoe jouw microbioom eruit ziet en welke goede bacteriën je juist een overschot aan hebt hebt of juist een tekort. Laat dit altijd checken.

Wat kan je zelf alvast doen?
– kauw langzamer
– geef je spijsvertering rust tussen de maaltijden
– pas op met rauwe groenten!
– eet meer gefermenteerde groenten als kimchi, zuurkool of kefir. Superlekker en makkelijk toe te voegen in je dagelijkse voedingspatroon;)

×