Je menstruatie is niet alleen maar je menstruatie?

Als je menstruatie vlot, regelmatig en zonder symptomen verloopt zegt dat iets over een goede gezondheid!

Een voorbeeld hiervan zijn dat bepaalde ziekten zoals de immuunziekte psoriasis vaak afhankelijk is van een regelmatige menstruatie en is uit onderzoek gebleken dat een onregelmatige cyclus deze immuunziekten kan uitlokken. De pil is hierin geen oplossing en onderdrukt juist alle symptomen wat klachten ook kunnen verergeren. De pil rooft natuurlijk progesteron dat belangrijk is voor je stemming, afvallen, slaap en botten. Progesteron is een geslachtshormoon dat na de ovulatie door een tijdelijke klier in je eierstok wordt geproduceerd. Een gezonde menstruatie is afhankelijk van progesteron.

Bijkomende risico’s van hormonale anticonceptie zijn kanker (zoals borstkanker door synthetische oestrogeen), bloedstolsel (door de progestagenen), depressie (anticonceptie maken je zenuwstelsel gevoeliger voor stress en onderdrukken je natuurlijke ‘happy’ hormones), verminderd libido (eerder regel dan uitzondering!), haarverlies (door de hoge androgeenindex wat bijv. in levenorgestrel zit) dit kan de normale haargroei ernstig aantasten! Maar ook gewichtstoename komt in veel gevallen voor doordat ze de functie van het hormoon insuline verstoren. Dit is nog niet alles hormonale anticonceptie kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, een tekort aan voedingsstoffen (met name vitamine B en magnesium), een minder goede schildklierfunctie en verandert het je darmbacteriën en vaginale bacteriën wat weer kan leiden tot schimmelinfecties en afwijkende PAP-uitstijkjes. En alsof al die bijwerkingen niet genoeg zijn, zijn er ook nog problemen waarmee je te maken kan krijgen als je stopt met het gebruik van hormonale anti conceptie. De meeste vrouwen ervaren gelijk na het stoppen van de pil een beter humeur, meer energie en een mist die opklaart. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×