Waarom is het belangrijk om je darmmicrobioom te laten onderzoeken bij hormonale klachten?

Vaak wordt gedacht dat alleen een hormoononderzoek via bloed- en of speeksel voldoende is om te kunnen bepalen wat er aan de hand is. Dit is in veel gevallen niet zo en wordt vaak over het hoofd gezien!

Bij typische PMS, PCOS en pre menopauzale klachten als bijvoorbeeld: moeilijk gewicht verliezen, huidproblemen, vermoeidheid, moodswings, suiker of zoutcravings, haaruitval, slecht slapen, opgeblazen gevoel wordt dit vaak toegeschreven aan een disbalans van de geslachtshormonen.

Het is inderdaad goed om te weten wat die disbalans is maar vaak wordt vergeten dat je darmen essentieel zijn voor het omzetten en uitscheiden van deze geslachtshormonen! Als er bijvoorbeeld gezonde bacteriën in darmen zitten, helpen deze bij het veilig uitscheiden van bijvoorbeeld geconjugeerde oestrogenen via de ontlasting.

Wanneer er ongezonde bacteriën in je darmen zitten, verstoren die het oestrogeenmetabolisme doordat ze een enzym aanmaken dat Beta -glucuronidase heet. Dat enzym doet de conjugatie van oestrogenen teniet en activeert deze weer opnieuw! Dit proces dat ‘darm-levercirculatie’ genoemd wordt kan overtollig oestrogeen vormen dat zorgt voor klachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×