Stress

Ik krijg in de praktijk dagelijks te maken met cliënten met uiteenlopende klachten zoals een opgezette buik, vruchtbaarheidsproblemen, obstipatie of juist diarree, buikpijn, lage energie, migraine, suikercravings, lager libido en ga zo door. Een belangrijke gemene deler hierin is: STRESS.

Een kleine uitleg is bij bijvoorbeeld tijdens de slaap hoe het lichaam zichzelf hersteld. Het parasymphatisch zenuwstelsel (tegenhanger van je symphatische zenuwstelsel) zorgt ervoor zorgt dat je lichaam dat er herstelwerkzaamheden plaatsvinden. Maar door je verhoogde cortisol blijf je alert en slaap je niet goed. Overdag ben je moe, prikkelbaar en minder geconcentreerd. Hierdoor produceer je ook minder groei- en schildklierhormonen. Daarbij remt cortsiol ook de botopbouw. Dit kan voor osteoporose (poreuse botten) en verlies van spiermassa leiden! Daarbij blijft er ook teveel suiker in de bloedbaan circuleren en stijgt ook je ghreline (hongerhormoon) en je verzadigingshormoon (leptine) neemt juist af. Hierdoor wordt er meer vet rondom je middel opgeslagen en heb je meer last van suikercarvings!

Ook onderdrukt blijvende stress sommige cellen in je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor infecties zoals verkoudheid of een keelonsteking en genees je langzamer. Onze maag en darmen bevatten heel veel zenuwcellen en is ook wel ons ”tweede brein” (zie eerdere post). Tussen ons tweede brein en autonome zenuwstelsel bestaat communicatie in twee richtingen wat vervelende gevolgen als een prikkelbare darm, voedingintoleranties, diarree, obstipatie en buikpijn kan leiden!

In de prakijk is het lastig om je stresshormoon cortisol te meten. Ik krijg vaker de vraag moet mijn cortisol worden gemeten? Het is lastig om op 1 moment bloed te prikken aangezien cortisol fluctueert. Dit zou ook de ochtend moeten zijn aangezien hij dan op z’n hoogst is. Daarom is het veel meer belang om andere hormonen zoals je geslachts- en schildklierhormonen te meten aangezien deze veel zeggen over de stressrespons.

P.S: Wist jij dat je met slechts 6 minuten lang lezen al genoeg kan zijn om stressrespons met 68 % te verlagen?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×