Stressrespons

Wist je dat je door het continue activeren van de stressrespons je op den duur zorgt voor fysieke maar ook mentale klachten?! Zeker in onze huidige maatschappij met bijvoorbeeld een overvragende baas, deadlines maar ook omgevingsfactoren als lawaai etc. kunnen ervoor zorgen dat onze stressrespons te vaak geactiveerd wordt❗

Hoe gebeurd dat precies? In het begin circuleert er te veel cortisol (hormoon aangemaakt bij stress) in je lichaam. Hierdoor blijft je systeem overactief. Na verloop van tijd remt cortisol zijn eigen afgifte door een terugkoppelingssysteem in de hersenen. Hierdoor kan je compleet uitgeput raken en niet meer goed reageren wanneer acties nodig. Een burn-out of chronische vermoeidheid (CVC) is hiervan bijvoorbeeld het gevolg. Dit zijn natuurlijk vergevorderde ziekten maar weest ook bewust bij milde klachten als:

– een onrustig gevoel (ook bij ontspanning zoals het kijken van een serie of het lezen van een boek)
– slecht/onrustig slapen
– lagere energie
– moe wakker worden
-eczeem/acne
– reumatoïde artritis
– darmproblemen
– pijn in je buik of onderrug
– een disbalans in de hormonen zoals typische ‘schildklierklachten’

Dit komt doordat teveel stress er onder andere voor zorgt dat je bloeddruk te hoog is, je hartslag sneller gaat waardoor dit het immuunsysteem verstoord en zorgt voor slagaderverkalking en cholesterolplaques. Jouw systemen als je maag, darmen en hormonen raken zo verstoord. Via bloedonderzoek kan je er achter komen wat jouw stressrespons is!📈

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×