Wat is het verschil tussen een histamine intolerantie en het mestcelactivatiesyndroom (MCAS) ?

Heb jij last van vermoeidheid, maag- en darmklachten als een opgeblazen buik, diarree of juist constipatie, hoofdpijn, concentratieproblemen, een watterig hoofd, reageer jij heftig op voeding, heb jij last van warmtezwellingen, hartkloppingen, een branderig of jeukend gevoel? ✅

Dan is de kans groot dat jij OF een histamine intolerantie hebt of het mestcelactivatiesyndroom (MCAS).❗

Het verschil hierin is de oorzaak. Bij een histamine intolerantie ligt het aan een tekort van het Diamine Oxidase enzym (DAO) of wanneer de histamine niet wordt afgebroken in de lever. Histamine wordt ook vrijgegeven door de mestcellen dus is slechts 1 aspect van het MCAS. Maar niet iedereen met MCAS hoeft een histamine intolerantie te hebben.

Andere symptomen van een MCAS zijn bijvoorbeeld: buikpijn, haaruitval, huiduitslag, gevoelig of bloedend tandvlees, aften of zweertjes op de tong, verstopte oren of oorsuizen, verstopte neus, niezen, zwelling van de keel, jeukende of brandende keel of heesheid, hersenmist, hoofdpijn, slapeloosheid, tintelingen, gewrichts- of spierpijn, onrustige benen, angst, vergeetachtigheid en blaasinfecties.
Zo dit lijstje geeft een rits aan klachten mee wat je dagelijkse leven flink kan belemmeren. Dit hoeft niet iedere dag zo te zijn. Maar wanneer je immuunsysteem wat minder sterk is kunnen deze klachten opspelen. Dit heeft te maken doordat de mestcellen (dit zijn immuun cellen en horen bij de witte bloedcellen -> leukocyten) en functioneren om het lichaam te helpen te ontdoen van schadelijke stoffen. Het zijn dus eigenlijk de poortwachters van het immuunsysteem. 🔍

Triggers hierbij zijn sterkt bewerkte voeding, transvetten, chronische ziekten, toxinen, veel stress. Het is idiopatisch. Dat houdt in dat er in Nederland nog geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is gevonden voor deze ziekte. Het is een relatief een vrij 'nieuw' ziektebeeld. Waarbij het bij 1 tot 17 % van de bevolking voorkomt van milde tot ernstige symptomen. Twijfel jij of jij 1 van de 2 hebt? Schakel snel hulp in en laat dit onderzoeken!✍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×