Atherosclerose EN ontstekingen?

Wist je dat hart- en vaatziekten nummer 2 in Nederland zijn van dodelijke oorzaken?!❌


Hierin zijn verschillende soorten. Een veelvoorkomende vorm is: atherosclerose. Dit merk je vaak de been en voeten en komt vaak bij mannen voor! 

Atherosclerose ontstaat door vetophopingen in de bloedvaten. Dit zorgt voor ontstekingen!

Waarom is het zo belangrijk om ontstekingen te weren als je de hart- en vaatziekte atherosclerose hebt? Door het langzaam dichtslibben van de aderen kunnen er verschillende deeltjes zoals voedingsresten in die laag vast blijven.
Vooral door de toename van Lipoproteïne A (''het slechte cholesterol'' ->LDL cholesterol) zorgen voor ontstekingen in de vaatwand. Deze vorm heb je zelf meer in de hand dan bijvoorbeeld Arteriosclerose. Deze worden vaak door elkaar gehaald. Arteriosclerose is een slagaderverharding wat in veel gevallen genetisch bepaald is waarbij de wand steeds dikker en stugger wordt door eigen weefsel.

Wat zijn tekenen van atherosclerose? Het begint vaak met vermoeidheid gevolgd door benauwdheid, een hoge bloedrruk en in sommige gevallen pijn op de borst.
Wist je dat in het begin niets merkt? Symptomen treden pas in een later stadium op. Er ontstaat dan pijn op de borst en de kans is groot op een hartinfarct of beroerte. Ook kunnen er bloedklonters (trombose of embolie) ontstaan.🆘

Ik kan daarom ook niet genoeg benadrukken om je bloedwaarden te controleren op ontstekingen!🗓

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×