Wat houdt orthomoleculaire geneeskunde in?

Orthomoleculaire therapie wat is dat? Ik krijg vaak de vraag wat nou precies ‘’orthomoleculair’’ inhoudt. Allereerst is orthomoleculaire therapie geen alternatieve zorg. Er worden namelijk bloed, feces of speeksel onderzoeken gebruikt om aan te kunnen tonen wat de oorzaak is van bepaalde klachten- en of ziekten. Dit wordt ook wel complementaire zorg genoemd. Het is namelijk aanvullend op de reguliere zorg. Steeds meer artsen raden dan ook patiënten aan om naar een orthomoleculair therapeut te gaan om dieper in te gaan op bepaalde gebieden zoals bijvoorbeeld de darmen of hormoonhuishouding. Huisartsen hebben namelijk beperkte tijd om uitgebreide onderzoeken bij iedereen te doen en zijn gericht op het voorschrijven van medicatie. Hierdoor worden in veel gevallen symptomen bestrijdt maar niet naar de oorzaak gegaan. Het is van de laatste tijd dat men er steeds meer van bewust is dat leefstijl een hele belangrijke rol speelt in het voorkomen- en genezen van klachten- en ziekten. Het is daarom van belang om te weten wat er afspeelt in jouw systemen in je lichaam. Als je dit namelijk weet kan er gericht te werk worden gegaan en weet je wat wel of juist niet past bij je. Waarom is het dan nuttig om bijvoorbeeld aanvullende schildklierwaarden, voedingintoleranties of hormoonwaarden bij een orthomoleculair therapeut laten onderzoeken? Een orthomoleculair therapeut kijkt nauwkeurig naar alle waarden en relateert (al kleine) tekorten aan bepaalde klachten. Een voorbeeld hiervan is dat je een (wat) tragere schildklier kan hebben. Vaak wordt in de reguliere geneeskunde alleen de diagnose gesteld dat de schildklier veel te traag is (hypothyroïdie) of juist veel te snel (hyperthyroïdie). Dit zijn ziekten waar gelijk medicatie voor gegeven kan worden. Maar als uit de waarden blijkt dat de schildklier aan de trage kant is en er worden klachten ervaren als moeizaam afvallen, slechte concentratie, droge huid etc. zijn deze aan de schildklier gerelateerd. Door de tekorten op te sporen wordt de schildklier sneller zodat de klachten verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×