Fibromyalgie en de spijsvertering

Wat is de link tussen fibromyalgie en de darmen?  Er zijn duidelijke aanwijzingen dat Fibromyalgie ook in verband wordt gebracht met laaggradige ontstekingen. Het gaat bij dit soort ontstekingen niet om de duidelijke kenmerken van een ontsteking, maar deze ontstekingen worden gekenmerkt door verhoogde niveaus van cytokinen en C-reactief proteïne. CRP kan door middel van een bloedonderzoek worden aangetoond. Deze ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand (Leaky Gut).

Wat zijn symptomen van fibromyalgie?
– Moe wakker worden
– Op verschillende punten pijn in het lichaam
– Slaapproblemen
– Verstoorde spijsvertering (vaak obstipatie of juist diarree)
– Verschillende voedingintoleranties
– Vermoeidheid
– Concentratie- en geheugenstoornissen
– Darmklachten
– Algehele malaise
– Angsten
– Depressie
– Hoofdpijn

Daarbij is het belangrijk dat de ontlasting onderzocht wordt op parasieten, schimmels en gisten. Soms is het verstandig om bij een verteringsstoornis om ook voor elke maaltijd spijsverteringsenzymen te slikken zoals protease, lactase en lipase.

Hoe ziet een behandeling van fibromyalgie eruit? Allereerst is het belangrijk om de voeding aan te passen, extra spijsverteringsenzymen te nemen, de maagzuurproductie te controleren, vitamine b12 te checken, de darmflora te herstellen en de darmwand te helen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×