Leverbelasting

Steeds vaker vragen mensen zich af waarom hun lichaam steeds gevoeliger wordt omdat ze heftiger reageren op veel verschillende voedingsmiddelen. Er kunnen verschillende redenen zijn, maar vaak gaat het om een slecht werkende vertering, een darmbarrière die doorlaatbaar wordt met als gevolg een toenemende leverbelasting.

Een gezonde darm is een doorgeefluik aan het lichaam voor goed verteerde nutriënten. Voor grotere moleculen is de doorgang geblokkeerd. Is de vertering verstoord en ontstaan er rottings- en gistingsproducten dan wordt de darm uiteindelijk te permeabel (doorlaatbaar) en wordt dit lekkende darmsyndroom genoemd.

Oorzaken van het lekkende darmsyndroom zijn heel breed maar vaak te wijten aan voedselintoleranties. Te denken valt aan:
• een verminderde maagzuur- en pancreasenzymenproductie,
• belasting met pathogenen als schimmels, gisten en parasieten door bijvoorbeeld te hoog suikerverbruik,
• medicijnen als maagzuurremmers, antibiotica en de ANTICONCEPTIEPIL
• en VOEDSELINTOLERANTIES (vaak de grootste veroorzaker) kunnen een lekkende darmsyndroom veroorzaken.

Het is een vicieuze cirkel: door de doorlaatbare darm passeren te grote stukken waardoor het immuunsysteem continu geprikkeld wordt. Hierdoor ontstaan verschillende vormen van voedselintoleranties.
De lichaamsvreemde voedingsbrokstukken moeten worden afgebroken en afgevoerd (ontgift). Dit kost veel energie van de lever om deze zware taken te kunnen uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×