Long Covid

Ik krijg veel cliënten in de praktijk die worstelen met long covid klachten. Voorheen werd dit vaak afgewimpeld met: ”het zullen wel burn-out klachten zijn”. Klachtend als: extreme vermoeidheid, spierpijn, ‘brainfog’, sneller overprikkeld horen hierbij. Maar ook: concentratieproblemen, geheugenproblemen, kortademigheid. overgevoeligheid voor licht en geluid, hoofdpijn, somberheid/prikkelbaarheid, slaapproblemen en duizeligheid. Een hele waslijst dus! Tot kort is wetenschappelijk onderzoek gedaan en is ontdekt dat POST COVID ofwel long covid een erkend ziektebeeld is met vervelende verschijnselen. Waarin voorheen vaak ‘advies’ werd gegeven als: ga lekker sporten, gaat deze vlieger niet meer op. Waarom? Doordat spierweefsel verandert na zware inspanning. Onderzoekers zagen namelijk afsterving van spierweefsel en verminderde zuurstofopname in de cellen. Het virus tast namelijk de energiehuishouding aan (de mitochondriën -> energiefabriekjes van de cellen). Deze zijn belangrijk voor de toe- en afvoer van voedingstoffen in de cellen. Zoek altijd professionele hulp bij het vermoeden van long covid!

Cross Section of a Brain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×