WISSELWERKING SUPPLEMENTEN EN MEDICATIE

Waarom is het zo belangrijk om eerst uit te zoeken of bepaalde geneesmiddelen samen kan gaan met supplementen?
Bepaalde stofjes in supplementen kunnen een reactie uitlokken, de werking van geneesmiddelen juist blokkeren of het juist overstimuleren. Ik zie veel om me heen dat er te makkelijk ‘een potje vitaminen’ wordt gekocht zonder eerst uit te zoeken wat de eventuele effecten kunnen zijn. 💊

Als voorbeeld: vitamine K is een vitamine die is betrokken bij het bloedstollingsproces. Als iemand bloedverdunners gebruikt om de bloedstolling juist te verminderen of te voorkomen kan vitamine K dit op een negatieve manier beïnvloeden. Maar omgekeerd is dit ook zo dat sommige medicatie ervoor kan zorgen dat bepaalde vitaminen- en mineralen sneller worden uitgescheiden of minder goed worden opgenomen. Bijvoorbeeld bij het gebruik van bloeddrukverlagers is het belangrijk om in de gaten te houden of er voldoende vitaminen- en mineralen aanwezig zijn. Zoals bijvoorbeeld zink, magnesium of kalium.

Bij welke medicatie moet je extra goed op letten? Antibiotica, anti epileptica, chemotherapie, bloedstollingsmedicatie, diabetesmedicatie, pijnstillers, immunosuppressiva, depressiva en maagzuurremmers. Bepaalde vitaminen- en mineralen kunnen veel invloed hebben op de werking van bovenstaande geneesmiddelen. 🔎

Het is essentieel om dus eerst uit te zoeken of er tekorten zijn en vervolgens te kijken naar welke vitaminen- en mineralen nodig zijn en deze met voorzichtigheid te nemen. Daarbij is ook de juiste dosering is van belang. Een te hoge of juist te lage dosering heeft ook weer een negatieve invloed. Laat je dus goed adviseren!🙌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×