HET AUTONOME ZENUWSTELSEL

Wat houdt ons autonome zenuwstelsel in?
Ons autonome zenuwstelsel wordt ook wel ons ‘STRESS systeem’ genoemd. Als we stress ervaren kunnen we vechten of vluchten (‘fight’ or ‘flight’ standje) en maakt het lichaam stresshormonen als adrenaline aan. Het verschil is of dit door gezonde of ongezonde stress komt. Bij gezonde stress zorgt het ervoor dat je alert reageert of een piek geeft in de prestaties die je nodig hebt maar bij ongezonde stress zorgt het op lange termijn voor juist verschillende klachten.

Wanneer ons lichaam adrenaline aanmaakt zorgt het ervoor dat onze spijsvertering op een lager pitje komt te staan, onze bloeddruk en hartslag omhoog gaan en onze zintuigen op scherp komen te staan. Dit regelt ons sympathische zenuwstel en hebben wij zelf geen invloed op. Na deze KORTE stressperiode zorgt het PARAsympatische zenuwstelsel weer dat het lichaam in de ‘rust’ stand komt zodat alle functies weer gereguleerd worden en het herstel kan beginnen.🙌

Een ongezonde stresssituatie is een langere periode van stress. Te denken valt aan werkstress, relatiestress, overmatig trainen, weinig slaap, financiële stress, een slecht voedingspatroon en te weinig water drinken. Hierin gaat ons lichaam overmatig cortisol aanmaken. Cortisol is belangrijk om ons dag- en nacht ritme te regelen, zorgt voor het wakker worden, regelt onze bloedsuikerspiegel, onderdrukt het immuunsysteem, zet aan tot beweging en heeft effect op onze organen zoal de alvleesklier, hersenen, darmen, lever, nieren en hart. Te veel cortisol verstoort veel processen in ons lichaam, waaronder het zelfgenezend vermogen. Symptomen als een opgejaagd gevoel, slecht/onrustig slapen, spanningshoofdpijn, een hoge bloeddruk, hartkloppingen of een drukkend/beklemmend gevoel op de borst wijst op TE VEEL cortisol. Maar ook: moeilijk afvallen, moe wakker worden, hormonale problemen, verhoogde bloedsuikerspiegel en een burn-out. ⛔

Stress vermijden is makkelijker gezegd dan gedaan maar besef hoe belangrijk het is om genoeg te ontspannen en niet altijd aan te staan. Hierbij is het ook van belang om uit te vinden hoe jouw hormonen ervoor staan door middel van bloed- of speekselonderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×