Darmonderzoek

Merk jij dat je vaak moe of futloos bent, een opgeblazen buik hebt of last hebt van obstipatie of juist diarree? Dan is dit vaak een teken van een verstoorde darmflora. Maar ook als je vaak last hebt een verstopte neus, een verkoudheidje, eczeem, acne of een koortslip is dit vaak onderliggend een probleem vanuit je darmen. Waarom zijn je darmen zo belangrijk? Je darmen worden ook wel je tweede brein genoemd aangezien de darmen minstens zoveel zenuwcellen bevatten als de hersenen. Hierdoor kunnen activiteiten zelfstandig worden uitgevoerd. Daarbij liggen je darmen aan de basis van een goed werken immuunsysteem. Wist je dat er in je darmen biljoenen verschillende bacteriën zitten? De stoffen die deze bacteriën produceren zorgen voor de communicatie via de zenuwcellen. Wanneer dit niet helemaal lekker verloopt kan dit zorgen voor verschillende klachten zoals een opgeblazen buik, diarree of juist obstipatie. STRESS speelt hier een grote rol in maar ook slechte voeding, bepaalde medicaties en voedingintoleranties. Wanneer je darmflora uit balans is heeft dat grote invloed op hoe je je voelt. Dat komt omdat je darmbacteriën het grootste deel serotonine produceren. Dit wordt ook wel het ‘’gelukshormoon’’ genoemd en zorgt voor een goede stemming. Gezonde darmen beginnen natuurlijk bij gezonde voeding. Daarbij is het verstandig om geraffineerde suiker, rood vlees, transvetten (in kaas en bewerkte vleeswaren) en andere bewerkte voedingsmiddelen te laten staan. Zomaar een probiotica slikken heeft daarentegen geen zin. Het is belangrijk om eerst uit te vinden hoe het er met jouw darmflora ervoor staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×